Skip to main content

Møte i Pensjonsforum 21.november: Evalueringen av pensjonsreformen - policy og effekter

Det avholdes møte i Pensjonsforum 21. november med fokus på evalueringen av pensjonsreformen.

17. november 2014

I prosjektet “It happened here. The Norwegian pension reform, process and content” har forskere ved Institutt for samfunnsforskning undersøkt hvordan det var mulig å få gjennomført en strukturell pensjonsreform i Norge på tross av at behovet for en slik reform er mindre åpenbart enn andre land på grunn av eksepsjonelt sterke statsfinanser og fraværet av en akutt økonomisk krise. I prosjektet har de benyttet sammenligner med tilsvarende reformprosesser i Sverige og Danmark som en kilde til undring, forklaring og evaluering. Axel West Pedersen fra ISF vil presentere funn fra prosjektet. For ansatte i privat virksomhet øker pensjonsreformen den økonomiske avkastningen av å arbeide utover 62 år. Reformen kan også gi økt likviditet blant eldre ved at både Folketrygd og privat tjenestepensjon kan tas ut fra 62 år, med tilsvarende justering av de årlige beløpene. Endringene i Folketrygden kan også gi opphav til endringer i de private tjenestepensjonene, og betinger tilpasning av uføretrygden. De samlete virkningene i arbeidsmarkedet avhenger også av skattesystemet. I prosjektet «Arbeidslivet etter pensjonsreformen» har Frischsenteret blant annet kartlagt endringene i arbeidsincentivene i det nye systemet. Erik Hernæs fra Frischsenteret vil presentere funn fra prosjektet.

Program:
 
09:00 - 09:10  Introduksjon v/ Jon M. Hippe (møteleder)
09:10 - 10:00 Axel West Pedersen, Institutt for samfunnsforskning «Den norske pensjonsreformen – prosess og innhold» (50 min)
 
10:00 – 10.25 Pause med enkel servering (25 min)


10:25 – 11:15 Erik Hernæs, Frischsenteret  «Arbeidslivet etter pensjonsreformen - arbeidsincentiver og yrkesaktivitet i det nye systemet » (50 min)
11:15 – 11:35 Kommentarer (20 min)
            11:35 Spørsmål og diskusjon