Skip to main content

Regjeringen vil ikke forhandle offentlig tjenestepensjon Unios notatserie nr. 4/2016

Arbeidsministeren og regjeringen stengte 3. mai døra for forhandlinger om ny offentlig tjenestepensjon med arbeidstakerorganisasjonene. Regjeringen ville gjerne «forhandle», men ikke forhandle innenfor de ordinære oppgjørene. Å sluttføre forhandlingene om offentlig tjenestepensjon i tariffoppgjøret i 2017 ville de ikke. Det har ikke kommet noen god forklaring på hvorfor.

09. mai 2016

Det sies at pensjon ikke egner seg for forhandlinger en sen nattetime og at en ikke vil ha «et 2009» om igjen. Regjeringen er nok også redd for en eventuell konfrontasjon med arbeidstakerorganisasjonene tett opp mot stortingsvalget i 2017. Andre grunner vil bare være spekulasjon, de skal vi ikke forfølge her. At regjeringen ikke vil forhandle en videre tilpasning av offentlig tjenestepensjon med arbeidstakerorganisasjonene bryter derimot en lang tradisjon og stiller regjeringens uttalte ønske om samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene og betydningen av den norske arbeidslivsmodellen i et merkelig lys.

Notatet gir en enkel oversikt over lov- og avtaleforhold for offentlig AFP og offentlig tjenestepensjon. Videre gis en oversikt over hvordan offentlig tjenestepensjon tidligere er håndtert i tariffavtaleforhandlinger og hva f.eks. Stortinget har uttalt.

  • Unios notatserie nr 4 2016 Regjeringen vil ikke forhandle offentlig tjenestepensjon