Skip to main content

Sveits

Den offentlige pensjonen er konstruert for å gi en grunnleggende pensjonsinntekt til alle. Systemet er inntektsbasert, men har en sterk omfordelende effekt. Det offentlige systemet inneholder også en ordning for tilleggspensjon som gir et garanterer et minimumsnivå for pensjonister som får lite eller ingenting fra andre ordninger. Lovfestede obligatoriske tjenestepensjonsordninger dekker alle lønnsmottakere. Offentlig pensjon og tjenestepensjon skal til sammen gi en pensjon tilsvarende minst 60 % av sluttlønn. Privat pensjonssparing gis vesentlige skattefordeler.

Offentlig pensjon
Den nasjonale pensjonen (AHS/AVS – IV/AI) er en inntektsbasert pensjon som beregnes ut fra gjennomsnittlig lønn gjennom alle opptjeningsår. Pensjonsavgiften er 8.4 % av bruttolønn, delt likt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Utregning av pensjonen følger et system som resulterer i at maks utbetalt pensjonen fra det inntektsbaserte systemet er det dobbelte av minstepensjonen. Fra 01.01.2007 var minstepensjon CHF 1.105 pr. måned og maks pensjon CHF 2.210 pr. måned, tilsvarende henholdsvis 18 og 36 prosent av gjennomsnittlig lønn. Maks pensjon krevde i 2007 en gjennomsnittlig årsinntekt på CHF 75.960, tilsvarende 108 prosent av gjennomsnittet på landsbasis. En ny metode for beregning av pensjonen har økt utbetalingene for gruppen som får lav pensjon, uten å endre øvre eller nedre grense.
En tilleggspensjon sørger for at alle pensjonister får en samlet pensjon på minst CHF 17 300, tilsvarende 24 prosent av gjennomsnittlig årslønn (2007). Pensjonsalder er 65 år for menn og 64 år for kvinner. Tidligpensjon er mulig fra fylte 63 år for menn og 62 år for kvinner. Pensjoneringstidspunkt kan utsettes opptil fem år etter pensjonsalder.
Tjenestepensjon
Tjenestepensjonsordninger er obligatorisk for alle lønnsmottakere. Det finnes frivillige ordninger for selvstendig næringsdrivende. Tjenestepensjonen skal sammen med den offentlige pensjonen gi en utbetaling som gjør det mulig å videreføre tidligere levestandard. Minstekrav til tjenestepensjonsordninger er definert i et eget lovverk, BVG/LPP. Hvert pensjonsfond har forskjellige vilkår, og de fleste tjenestepensjonsordningene gir høyere pensjon enn minstekravene. Tjenestepensjonen kan utbetales enten som et engangsbeløp eller som en månedlig pensjon.
Privat pensjonssparing
Staten gir skattefordeler til private pensjonsordninger. Personer dekket av tjenestepensjonsordninger får skattefradrag opp til CHF 6.365. for innbetaling til en privat pensjonsordning. Personer som ikke er dekket, for eksempel selvstendig næringsdrivende, kan spare opp til CHF 31.825. Totalt utgjør private ordninger en liten del av systemet.

Lenker