Skip to main content

Virker seniortiltakene?

Ett av IA-avtalens mål i perioden 2001-2009 var å heve den reelle pensjoneringsalderen for en 50-åring. Det målet ble nådd – men skyldes det virksomhetenes seniorpolitikk og seniortiltak?

Ulike studier viser at seniorene setter pris på tiltakene, men at effekten på arbeidstilbudet og pensjoneringsatferden er uklar. Fafo har undersøkt om seniortiltakene faktisk har påvirket sykefravær, uførepensjonering og AFP-pensjonering, men vi har funnet få effekter. Det betyr ikke at seniortiltak ikke kan virke, men våre funn tilsier at type tiltak, fordelingskriterier og andre rammebetingelser bør gjennomgås nærmere. Resultatene av analysene presenteres på dette frokostseminaret.

Begrenset antall plasser. Påmelding via web 15. mai

Program

Velkommen ved Inger Lise Skog Hansen, forskningsleder ved Fafo

Innledning
Påvirker seniortiltakene sykefraværet og pensjoneringsatferden?
ved Fafo-forskerne Tove Midtsundstad og Roy A. Nielsen

Kommentarer ved

Trine Lise Sundnes, 1. sekretær i LO

Baard Meidell Johannesen, spesialrådgiver NHO og nyvalgt styreleder i Senter for seniorpolitikk

Spørsmål og kommentarer fra salen

Møteleder Inger Lise Skog Hansen, Fafo

Nye publikasjoner

Hvilken effekt har tiltak som virksomhetene har gjennomført for å forebygge sykefravær og tidligpensjonering? Dette er hovedtema i fire artikler som er skrevet i forbindelse med prosjektet: Virksomhetenes seniortiltak – har de effekter på eldres sykefraværs- og tidligpensjoneringsatferd? I de fire artiklene presenteres arbeidet som Fafo har gjort på dette området. Artiklene publiseres i 2012. Et Fafo-notat som oppsummerer artiklene vil bli offentliggjort etter frokostseminaret.
Temaside

Fafo har siden 1987 hatt en egen gruppe som har forsket på pensjon og trygd, herunder folketrygdens alderspensjon, uføretrygd og sykefraværsordning, tjenestepensjoner i privat og offentlig sektor, den avtalefestede pensjonsordningen og særaldersgrensene.

Se temasiden:Pensjon, trygd og eldre arbeidstakere