Skip to main content

Møte i Pensjonsforum 8. mai: Norsk livsforsikring med garanterte produkter i møte med lavrente og ny regulering

Fra 2016 skal livselskapene tilpasse seg nye kapitalkrav for produkter med garantier. Dette vil ha særlig stor betydning for nesten en million fripoliser som neppe kan forvente regulering utover beregningsrenten.

27. april 2015

Fripolisene utgjør allerede over 200 mrd kroner og vil vokse til 400 mrd kr ettersom ytelsesordninger avvikles. Fripoliser er dermed det største elementet i det norske tjenestepensjonssystemet. I Norge skaper oppreservering for langt liv, innføring av Solvens II i kombinasjon med lavrente-scenarier og særtrekk ved de norske produktene og markedet en særlig utfordring.

Det er sendt ut invitasjon til Pensjonsforums medlemmer til møte i Pensjonsforum 8. mai som vil belyse innføring av ny regulering, juridiske og politiske spørsmål samt de økonomiske tilpasningene og virkningene. Dette for å gi en bred oversikt over denne særlig interessante og krevende situasjonen.
 

•    Tid: Fredag 8.mai 0900 – ca. 12.00, Pause med enkel servering

      Sted: Fafo, auditoriet i Borggata 2b


•    Jon Hippe, Fafo – Innledning: garantert livsforsikring

•    Åse Natvig, Finansdepartementet – De nye lovreglene som gjennomfører Solvens II i finansforetaksloven

•    Tore Mydske, Thommessen – Regulering av livsforsikring: europeisk regelverk og nasjonalt handlingsrom alternative veier

•    Fridtjof Berents, Arctic Securities – Kapitalkrav og risikoappetitt ved innføring av nye solvensregulering av livsforsikring i Norge

•    Pål Lillevold, Lillevold & partners – Hva med pensjonskassene – betydningen av likebehandling mellom kasser og livselskap?