Skip to main content

Yngre årskull – om levealderjustering, individuelle garantier,grunnlovsvern, samordningsfordeler og ´nullpensjonisterª

Hvordan skal grunnlovsvernet av opptjente rettigheter ivaretas for de som er født i 1959 og senere? Dette er et av spørsmålene som ikke er avklart etter pensjonsavtalen om offentlig tjenestepensjon fra 2009.

Regjeringen antydet en overgangsperiode på 4 år for organisasjonene før jul i fjor. Det ville gitt full levealderjustering av bruttopensjonen for de som er født i 1963 eller senere. En ansatt som er født i 1963 kan lett ha jobbet 25 år i offentlig sektor før 2011. De opptjente bruttorettighetene i offentlige tjenestepensjonsordninger før 2011 er vernet av Grunnloven. Regjeringens antydede forslag må åpenbart være i strid med grunnlovsvernet.

Etter forslaget ble det bråk. Mye tyder på at prosessen snubla i Samarbeidskomiteen mellom LO og Arbeiderpartiet tidlig i januar. Nå venter vi på at arbeidsministeren skal gi organisa-sjonene en tilbakemelding. I høst trodde alle at denne runden skulle bli «problemfri». Nå går det kanskje mot utsettelse til etter valget. Regjeringen ønsker øyensynlig ikke å sluttføre implementeringen av avtalen med organisasjonene fra 2009. Vi kan bare spekulere i hvorfor.