Skip to main content

Indkomster 2009 - Pension

Indkomsten er en meget vigtig indikator for vores levevilkår. Penge giver i sig selv tryghed mod det uforudsete, og penge kan også konverteres til god bolig, sund mad, spændende fritidsfornøjelser og meget andet, som forbedrer vores levevilkår. For almindelige familier er privatforbruget og de indkomster, der giver grundlaget for det, i en vis forstand slutresultatet af de økonomiske aktiviteter i samfundet.

Indkomsten for en person eller en familie og især den forskel, der er mellem forskellige grupper i samfundet, afspejler ud over levevilkår også den fordelingspolitik, som bliver ført i landet. Man skal dog huske, at en del af indkomstforskellen skyldes, at folk befinder sig på forskellige stadier i deres livsforløb. Unge under uddannelse har fx typisk en lav indkomst, som stiger når deres uddannelse færdiggøres og deres erhvervserfaring vokser. Herudover kan indkomstforskellene i samfundet også forklares ved, at nogle personer bevidst vælger en lavere indkomst, fx ved kun at arbejde på deltid.


Denne publikation søger at tegne et bredt og nuanceret billede af indkomstforholdene i Danmark. Publikationen belyser forskelle mellem grupper i samfundet, samt hvorledes disse forskelle har udviklet sig i løbet af de sidste ti år.

Dette års udgave af publikationen indeholder et temaafsnit om pensioner. I afsnittet kvantificeres mængden af ind- såvel som udbetalinger til og fra det danske pensionssystem fordelt på køn, alder, kommuner og på arbejdsmarkedet.

I tillæg til temaafsnittet i bogen, vil interaktive danmarkskort på Danmarks Statistiks hjemmeside, give en række nye muligheder for at nærstudere indkomstudviklingen de seneste 10 år på kommunalt niveau.

Publikationen indeholder desuden definitioner på de indkomstbegreber og baggrundsvariable, der benyttes i Statistikbankens indkomstmatricer. Statistikker, der præsenteres i denne publikation, er ikke udtømmende. Der er rige muligheder for at få udarbejdet yderligere statistikker og analyser mod betaling.