Skip to main content

Ønske om tidligere tilbagetrækning? Kortuddannede, privatansatte ældre

Arbeidsmarkedets parter i Danmark er innkalt til trepartsforhandlinger høsten 2023 for bl.a. å diskutere de ordningene som skal sikre nedslitte dansker en vei ut av arbeidsmarkedet. Denne rapport har fokus på privatansatte eldre med kort utdanning, som av helsemessige årsaker ønsker å trekke seg tidligere tilbake enn det tidspunkt, hvor det økonomisk sett er mulig for dem å forlate arbeidsmarkedet.

13. oktober 2023

"Alderen for, hvornår ældre trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet, er i gennemsnit steget med ca. 4 år i løbet af de seneste to årtier. Stigningen kan bl.a. tilskrives, at aldrene for adgang til efterløn og folkepension er steget. Kortuddannede har traditionelt været blandt dem, der trækker sig tidligst tilbage fra arbejdsmarkedet, hvorfor de stigende adgangsaldre især påvirker denne gruppe. Samtidig trækker især kortuddannede sig tilbage pga. dårligt helbred, og de har i mindre omfang end andre grupper råd til at trække sig tilbage, før de når efterløns- eller folkepensionsalderen. Vi ser i denne undersøgelse nærmere på, hvor mange af de kortuddannede, privatansatte ældre, der er ’fastlåste’, og hvad der karakteriserer denne gruppe."

Rapporten er utarbeidet af seniorforsker Mona Larsen i samarbeid med seniorforskerne Anna Amilon og Helle Holt, VIVE, og Anu Siren, Tampere Universitet, Finland.