Skip to main content

Møte i Pensjonsforum 15.mars: Fripoliser med investeringsvalg – nye utfordringer for den enkelte, myndigheter og leverandørene

Pensjonsforum vil denne gangen ta for seg de ulike sidene ved framtidens fripolisesystem. Den varslede adgangen til investeringsvalg, debatten om økte forventet levealder og underreservering samt bekymringene for et framtidig laverenteregime gjør dette til en viktig og aktuell debatt. I Pensjonsforum vil vi belyse utfordringene som reises både for leverandørene, de regulerende myndigheter og, ikke minst, for de mer enn en million innehavere av fripoliser. Selv om nye regler for forsikringsbasert tjenestepensjon vil gi nye fripoliser i form av pensjonsbevis vil de gamle produktene leve videre i lang tid.


Vi har invitert både Finanstilsyn, uavhengig aktuarekspertise, representanter for Storebrand og Silver samt kommentarer fra organisasjonen i arbeidslivet.

Pål Lillevold innleder om «Fripoliser og tallenes tale» og presenterer beregninger om betydningen av ulike forutsetninger om underdekning, avkastning og andre forhold for å vise hvilken valgsituasjon den enkelte fripoliseinnehaver står overfor. Lillevold vil også kommentere hovedforskjellen mellom gamle og nye produkter for å illustrere forskjellen i forhold til investeringsvalg.

Runa Sæther vil i sin innledning «Fripoliser og nye regulatoriske utfordringer» diskutere adgangen til investeringsvalg sett fra den regulerende myndighets ståsted. Sæther vil diskutere utfordringer og løsninger på underdekning og drøfte innføring og forutsetninger for investeringsvalg og hvordan dette vil påvirke kapitalkravene for leverandørene.

Neste runde med innlegg er fra Silver og Storebrand. Mikkel Berg innleder under overskriften «Investeringsvalg for alle?» som representant for den aktøren som kanskje tydeligst har argumentert for ønskeligheten av investeringsvalg. Fra Storebrand vil Jan Otto Risebrobakken ta opp «Hva vil gi våre kunder råd til?» hvor han drøfter den store leverandørens tanker om forvaltning av fripolisene og hvordan de vil selge og rådgi kundene når åpningen kommer.

Seminaret avsluttes med en kort diskusjon hvor representanter for arbeidstakerorganisasjonene kommenterer kort til slutt.


Tid: Fredag 15. mars- 09.00 – ca. 11.50

Sted: Fafo, auditoriet i Borggata 2b

Program:

09:00 – 09:05 Introduksjon v/ Jon M. Hippe (møteleder)
09:05 – 09:50 Pål Lillevold «Fripoliser og tallenes tale» (45 min)
09:50 – 10:10 Pause med enkel servering (20 min)
10:10 – 10:55 Runa Sæther «Fripoliser og nye regulatoriske utfordringer» (45 min)
10:55 – 11:15Kommentar fra Mikkel Berg (Silver) «Investeringsvalg for alle?» (20 min)
11:15 – 11:35Kommentar fra Jan Otto Risebrobakken (Storebrand) «Hva vil gi våre kunder råd til?» (20 min)

11:35 Spørsmål og diskusjon