Skip to main content

Ny uførepensjon i offentlig tjenestepensjon fra 2015 om regjeringens forslag til ny uførepensjonsordning i SPK

Uførepensjonen legges om i hele arbeidslivet. Ny uføretrygd i folketrygden er allerede vedtatt av Stortinget. Fra 2015 vil folketrygden yte 66 pst av «sluttlønn» for inntekter opp til 6 G som tilsvarer gjennomsnittslønna for heltid i 2013.

Ytelsene til uføre skal imidlertid heretter skattlegges som lønn. Uføreordningene i offentlige- og private tjenestepensjoner foreslås som nettoordninger som kommer på toppen av uføretrygden fra folketrygden. Også her er planene at de nye reglene skal gjelde fra 2015. I offentlig tjenestepensjon bortfaller bruttoordningen for de uføre, men dette må ses i sammenheng med at det innføres en «sluttlønnsordning» i den nye uføretrygden fra folketrygden. Den rødgrønne regjeringen holder derimot ikke løftet til de offentlig ansatte om at omleggingen ikke skal redusere de uføres kjøpekraft. En som blir uføretrygdet fra en 80 pst stilling i kommunen eller spesialisthelsetjenesten vil kunne få 30.000 kroner lavere uføreytelse etter skatt.

Notatet gir først en oversikt over de vedtatte endringene i folketrygdens uføretrygd. Deretter ser vi på forslagene fra regjeringen til tilpasninger i uførepensjonen fra de offentlige tjenestepensjonsordningene.