Om Pensjonsforum
Pensjonsforumet ble stiftet26. april 2007, og drives avFafo, Econ Pöyry og Frischsenteret. Interessen for deltakelse i Pensjonsforumet har vært stor, og sentrale aktører innen statsforvaltning, fagbevegelse, arbeidsgiverorganisasjoner og finansnæringen er representert i det nye forumet, sammen med forskningsmiljøene.
På forumsmøtene vil det bli presentert og diskutert nyere norsk og internasjonal forskning, regelverksutvikling og markedsendringer på pensjonsområdet. Med pensjonsområdet menes alders- og uførepensjon fra folketrygden, tjenestepensjonsordningene og den avtalefestede pensjonsordningen (AFP). I tillegg vil det bli tatt opp ulike temaer knyttet til regulering av markedet for pensjonsprodukter.
På tross av bred politisk enighet om hovedprinsippene for en ny alderspensjon i folketrygden og innføring av obligatorisk tjenestepensjon fra 1. januar 2006, er det fremdeles en rekke spørsmål knyttet til fremtidens pensjonssystem som er uavklart, og det er grunn til å forvente fortsatt store endringer, blant annet i utbredelse og utforming av tjenestepensjoner. I tillegg er det viktig å sikre best mulig kunnskap om samspillet mellom de ulike delene og ordningene i pensjonssystemet. Et aktuelt eksempel er forholdet mellom uførereglene i folketrygden og ordningen for tidliguttak av alderspensjon, tjenestepensjon og AFP. Pensjonsforumet vil, som en møteplass for sentrale beslutningstakere, gi deltakerne løpende oversikt over de ulike vedtak som fattes innen pensjonsområdet, presentere forskningsbasert kunnskap om virkningene av mulige løsninger på sentrale pensjonspolitiske spørsmål, samt formidle kunnskap om analyser som berører det gjensidige samspillet og sammenhengene mellom de ulike pensjonsordningene.
Det primære formålet med forumet er å bidra til økt kunnskap om og forståelse av hvordan pensjonssystemet virker. Dette gjøres gjennom foredrag/innlegg fra nasjonale og internasjonale forskere, pensjonseksperter innen arbeidslivets organisasjoner, forvaltning og forsikringsbransjen. Forumet skal ha preg av dialog om kunnskapsstatus og trender og det gis tilstrekkelig rom for den enkelte til å komme med spørsmål og synspunkter til presentasjonene. Det er ikke forumets mål å utvikle forslag til reformer eller politiske tiltak, men forumet kan derimot bidra til å identifisere udekkede kunnskapsbehov.
Det er planlagt at forumet skal avholde 4-6 møter i året. Videre vil det blitt gitt ut et eget nyhetsbrev som skal gi kortfattede oversikter over og kommentarer til aktuelle tema knyttet til pensjonssystemet