Skip to main content

Pensionsåldern

Pensionsmyndigheten har regeringens uppdrag att följa och analysera utvecklingen av ålderspensionssystemet och att förmedla resultaten till enskilda och samhälle. Denna rapport belyser vad som skett och väntas ske inom ålderspensionssystemet och angränsande system mot bakgrund av bl.a. livslängdsökningen och den ekonomiska utvecklingen.

Vidare redovisas översiktligt olika förslag som kan framläggas i syfte att hantera de ekonomiska eff ekterna av den fortgående ökningen i livslängden. Utgångspunkten för de förslag som redovisas är att pensionsreformens principer ska ligga fasta.

Pensionsmyndighetens regeringsuppdrag ska inte förstås som att myndigheten har uppdrag eller ambition att påverka enskildas pensionsbeslut, men att tillhandahålla ett gott beslutsunderlag. Det allmänna pensionssystemet är utformat för att ge de försäkrade stor frihet att själva välja hur och när de pensionerar sig.

Detta är den första i en serie planerade rapporter som utifrån olika infallsvinklar ska belysa bl.a. eff ekterna av den ökande livslängden. Kommande rapporter avser att gå utanför den avgränsning till det allmänna pensionssystemets regler som denna rapport har. Pensionsmyndigheten avser att belysa hur arbetslivets krav, samhällsekonomin, sociala normer, tjänstepensioner, m.m. påverkar de enskildas val mellan arbete eller pension.