Skip to main content

Pensjon og regnskapsføring

På dette seminaret tar vi opp sentrale problemstillinger knyttet til pensjon og regnskapsføring. Seminaret tar først opp debatten om hvordan regnskapsføring av nye Afp skal foretas. Et eventuelt krav om ballanseføring vil ha store konsekvenser for foretak som er tariffavtalefestet og for forutsetningene for selve Afp-avtalen.

Regjeringen nedsatte derfor før sommeren en arbeidsgruppe for å klargjøre prinsippene for regnskapsføring av Afp. Arbeidsgruppen har nylig levert sin rapport som presenteres og kommenteres på seminaret. Arbeidsgruppens leder Jon M. Hippe innleder med kommentarer fra tilsynsmyndighetene v/spesialrådgiver Nina Oppi i Finanstilsynet og partene i arbeidslivet v/Kristin Diserud Mildal i NHO og Eystein Gjelsvik i LO.

For det andre reiser seminaret spørsmål om hvilke nye regnskapsregler de tradisjonelle tjenestepensjonene vil stå overfor framover og hva konsekvensene av avvikling og omlegging av ytelsespensjonsordninger vil være rent regnskapsmessig. Dette er særlig aktuelt når dagens ordninger skal tilpasses ny folketrygd samtidig som et kommende regelverk vil åpne for nye pensjonsløsninger. I denne delen av seminaret vil spesialrådgiver Nina S. Oppi i Finanstilsynet og Ellen Wetre-Johnsen, Leder aktuarberegninger i Storebrand Pensjonstjenester holde innlegg.

Påmelding innen 15.11 til

Tid: Fredag 18. november- 0900 – ca. 11.30

Sted: Fafo, auditoriet i Borggata 2b

Program:

09:00 - 09:10 Introduksjon v/ Tove Midtsundstad (møteleder)


Første del: ”AFP og regnskapsføring – AFP arbeidsgruppens innstilling”

09:10 - 09:40 Utvalgsleder Jon M. Hippe, Fafo (30 min)

09.40 – 10.15 Kommentarer ved spesialrådgiver Nina S. Oppi i Finanstilsynet og partene i arbeidslivet v/Kristin Diserud Mildal i NHO og Eystein Gjelsvik i LO (25 min)

09:15 – 10.30 Pause med enkel servering (15 min)


Andre del: ”Tjenestepensjoner, nye regnskapsregler og regnskapsføring ved endringer og omlegginger av ordninger”


10:15 – 10:45 Spesialrådgiver Nina S. Oppi, Finanstilsynet (30 min)


10:45 – 11:15 Leder aktuarberegninger Ellen Wetre-Johnsen, Storebrand Pensjonstjenester (30 min)
11:15 Spørsmål og diskusjon