Skip to main content

Seminar i Pensjonsforum 17.september

Gårsdagens seminar i Pensjonsforum samlet nesten 50 deltakere. Seminarets tema var "Ytelsesbaserte ordninger i privat sektor - vil de overleve?".

På seminaret†ble det presentert data som viser de betydelige endringer som har funnet sted på tjenestepensjonsområdet i de senere årene,† i første rekke knyttet til vekst i innskuddsordningene og omdanning fra ytelse til innskudd. Det ble også presentert undersøkelser som viser årsaker til at bedrifter og virksomheter omdanner ytelsesordninger til innskuddsordninger.†Vi fikk også en detaljert redegjørelse†omkring†endringen i Posten Norges tjenestepensjonsordning og de prosesser som fant sted i denne forbindelse.†

Nederland kan†på en måte ses†på som et "annerledesland" i pensjonssammenheng, ved at de endringer og tendenser man ser ellers i Europa når det gjelder overgang fra ytelse til innskuddsordninger, ikke synes å skje i Nederland. På seminaret fikk vi presentert det nederlandske pensjonssysstemet og de tilpasninger som har skjedd spesielt på tjenestepensjonsområdet, og hvorfor ytelsesordningene overlever.

†Foredragene finner du i menyen til venstre.