Skip to main content

Seminar i Pensjonsforum om usikkerhet i levealder

Levealdersutviklingen er av vesentlig betydning både for offentlig og private pensjonssystemer. Usikkerhet om utviking av levealderen er i de tradisjonelle befolkningsframskrivingene håndtert ved at en lager alternative, deterministiske framskrivinger. Disse er usikre.

Om en ser på dem som forventede utviklingsbaner, kan det også være tilfeldige variasjoner rundt forventningene. En måte å ta hensyn til dette på er å lage stokastiske modeller. Det er temaet i innlegget av Aslaug Foss fra SSB.

For å beregne konsekvenser for utviklingen i folketrygdens og den offentlige sektors økonomi, brukes ofte mikrosimuleringsmodellen MOSART. Her inngår flere faktorer enn befolkningen, og usikkerheten blir tilsvarende større. Stokastisk usikkerhet har til nå ikke vært mulig å ta med, men en har undersøkt konsekvenser av ulike forutsetning om utvikling i befolkning, yrkesaktivitet osv. Dette er temaet i det andre innlegget, av Dennis Fredriksen fra SSB.


Også i de private pensjonsordningene er usikkerheten om framtidig dødelighet og levealder en stor utfordring. Premie og fondsoppbygging skal avspeile forventet utvikling og ta høyde for at denne er usikker. Dette er temaet i det tredje og fjerde innlegget, av henholdsvis Jan Fredrik Nordby, FNO og Sissel Rødevand, Actecan.

Påmelding innen 26.02 til


Tid: Fredag 1. mars- 09.00 – ca. 11.40

Sted: Fafo, auditoriet i Borggata 2b

Program:

09:00 – 09:10 Introduksjon v/ Erik Hernæs (møteleder)

09:10 – 09:40 Aslaug Foss (SSB) «Usikkerhet i befolkningsprognoser» (30 min)

09:40 – 10:10 Dennis Fredriksen (SSB) «Levealder, delingstall i Folketrygden og konsekvenser for offentlig økonomi» (30 min)

10:10 – 10:30 Pause med enkel servering (20 min)

10:30 – 11:00 Jan Fredrik Nordby (FNO) «Veien mot nytt dødelighetsgrunnlag i kollektiv tjenestepensjon» (30 min)

11:00 – 11:30 Sissel Rødevand (Actecan) «Levealder og forpliktelser i ytelsesbaserte tjenestepensjoner» (30 min)

11:30 – 11:50 Spørsmål og diskusjon (20 min)