Skip to main content

Seniorer i arbeidslivet – hva påvirker beslutningen om å fortsette i jobb?

Valget mellom å gå av med pensjon eller fortsette i arbeid påvirkes av en rekke faktorer. Denne analysen viser at helsetilstanden, tidspunktet for ektefellens pensjonsbeslutning og om man er ansatt i en bedrift med avtalefestet pensjon, er de tre som har hatt størst effekt på denne avgjørelsen. Dette er hovedkonklusjonen fra en analyse basert på data fra 2001 til 2011, som beregner sannsynligheten for at arbeidstakere i alderen 61 til 69 år fortsatt står i jobb ett år senere.

Resultatene viser at helsa har vært mest avgjørende samlet sett, og at den effekten helsetilstanden har på jobbsannsynligheten var sterkest blant de yngste seniorene. Analysen bekrefter flere funn fra tidligere studier, blant annet at mange ektefeller samkjører tidspunktet for å gå ut av arbeidslivet. For en mannlig referanseperson med et gitt sett av kjennetegn, ble sannsynligheten for å fortsette i arbeid redusert med 10 prosentpoeng hvis kona gikk ut av arbeidslivet det aktuelle året. Ektefellens pensjoneringsvalg påvirket mer, desto eldre man var.

Den beregnede jobbsannsynligheten var lavest i statlig og kommunal sektor. Muligheten for lønnskompensasjon gjennom avtalefestet pensjon reduserte imidlertid jobbsannsynligheten kraftig for seniorer som var ansatt i privat sektor. Denne artikkelen gir også noen tidlige indikasjoner på effektene av pensjonsreformen. Personer som var omfattet av det nye regelverket, hadde en signifikant høyere jobbsannsynlighet sammenlignet med de som ikke var det. Effekten ble beregnet til å gi mellom 1 og 5 prosentpoeng høyere sannsynlighet for å fortsette i arbeid for ulike grupper seniorer.