Skip to main content

Orange rapport - pensionssystemets årsredovisning 2010/Annual Report of the Swedish Pension System 2010

Förra året, 2010, blev ett år med pensioner i fokus. Det svenska pensionssystemet är konstruerat så att det inte betalas ut högre pensioner än vad systemet långsiktigt kan finansiera. Pensionssystemet följer sysselsättningsutvecklingen och den ekonomiska utvecklingen. Bra år märks, och dåliga år märks. 2010 och 2011 sänktes pensionerna och pensionerna blev därför en stor fråga
i höstens valrörelse.

En följd blev skattesänkningar för pensionärer. Pensionssänkningarna har medfört att föregående
års underskott i pensionssystemet vänts till ett överskott som kommer att användas för att höja indexeringen av inkomstpensionerna nästa år. Även om pensionsfrågan blev stor i valrörelsen här hemma, så var pensionsdebatterna väsentligt större i andra länder och ledde på sina håll till demonstrationer på gator och torg. Samma system som skapade valdebatt i Sverige framhölls som ett föredöme i länder som Frankrike och Grekland, där man har stora problem med att finansiera sina pensioner. I en lång rad länder diskuteras höjningar av pensionsåldern, eller så har besluten redan
fattats.


På Pensionsmyndigheten tycker vi det är bra att pensionerna debatteras och belyses. Det leder till att fler uppmärksammar frågan. Det är en av myndighetens viktigaste uppgifter; att ge alla pensionssparare en bra bild över hur mycket man kan förvänta sig i pension, och hur olika val i livet påverkar pensionen. Fyra av tio pensionssparare tycker att pensionssystemet är svårt att förstå och ytterligare tre av tio vet inte vad de ska tycka. Bara de resterande tre tycker att det är relativt lätt att förstå.


Att pensionsfrågan framstår som krånglig för så pass många är inte så konstigt. Debatten om pensionerna handlar oftast om enskildheter i systemet som balanseringen och de direkta konsekvenserna per månad för pensionärer och pensionssparare. Mera sällan handlar det om hela pensionen och hur man gör för att påverka den. Därutöver finns en sparmarknad som drar nytta av att många tycker att pensioner är krångliga och svåra att förutse, och nyttjar det i sin marknadsföring. Du som läser Orange rapport tillhör troligen de tre av tio som tycker att systemet är relativt enkelt att förstå. Den är ett bra uppslagsverk över den allmänna pensionen.

I inledningen har vi lyft fram intressanta fakta som finns i rapporten. En snabb överblick över det inkomstgrundade pensionssystemets ekonomiska utveckling på sju minuter finns på sidorna 38–40 och en beskrivning av hur systemet fungerar finns på sidorna 4–9. Men för de allra flesta bör inte pensioner vara svårt att förstå. På en grundläggande nivå räcker det med att känna till att man får högre pension om man jobbar länge, betalar skatt på sina inkomster och har en tjänstepension. En bra prognos över vad detta betyder per månad i pension kan de allra flesta få via minpension.se eller samma tjänst på Pensionsmyndighetens webbplats. Svårare än så behöver det inte vara.