Skip to main content

Premiepensionen Pensionsspararna och pension‰rerna 2010

Premiepensionssystemet är den fonderade delen av det allmänna ålderspensionssystemet.
Vid årsskiftet 2010/2011 omfattade premiepensionssystemet knappt 6,3 miljoner personer. Tanken med en fonderad del av pensionssystemet är att den enskilde har möjlighet att utjämna risken i den allmänna pensionen utifrån sin egen ekonomiska situation.

Premiepensionssystemet är den fonderade delen av det allmänna ålderspensionssystemet. Vid årsskiftet 2010/2011 omfattade premiepensionssystemet knappt 6,3 miljoner personer. Tanken med en fonderad del av pensionssystemet är att den enskilde har möjlighet att utjämna risken i den allmänna pensionen utifrån sin egen ekonomiska situation.

Behållningen på premiepensionskontona påverkas av pensionsspararnas och pensionärernas investeringsbeteende samt av utvecklingen på de finansiella marknaderna. Eftersom premiepensionen är en viktig del av den samlade ålderspensionen är det av intresse att följa spararna och pensionärernas beteende och utvecklingen på de finansiella marknaderna över tid.

Denna årliga rapport ger en sammanfattande beskrivning av läget för pensionsspararna och pensionärerna vid slutet av 2010. Syftet med rapporten är att följa utvecklingen av premiepensionen samt pensionsspararnas och pensionärernas investeringsbeteende över tid. Fokus är dock på det senaste året.

Rapporten baseras på ett slumpmässigt urval av de individer som omfattas av premiepensionssystemet. Totalt ingår 209 325 individer i urvalet varav 179 887 är pensionssparare och 29 438 är pensionärer. Urvalet motsvarar ca 3 procent av den totala population som ingår i premiepensionssystemet. En del uppgifter i rapporten är baserade på statistik över den totala populationen i premiepensionssystemet. Bilaga 1 beskriver urvalet närmare och de data som ligger till grund för rapporten. Om inget annan anges i rapporten är det data per den 31 december 2010 som
presenteras. Uppgifter som anges inom parentes avser motsvarande uppgifter för år 2009.