Skip to main content

Sverige

Den offentlige pensjonsordningen i Sverige er hovedsakelig et inntektsbasert system, finansiert gjennom Försäkringskassan. I tillegg kommer en skattefinansiert garantipensjon for dem som har hatt lav eller ingen inntekt. Partene i arbeidslivet er ikke involvert i den offentlige pensjonsordningen. Tjenestepensjonsordninger har høy dekningsgrad, drøyt 90 % av arbeidsstyrken omfattes av slike ordninger. Rundt 40 % har i tillegg private ordninger. Pensjonsalder er fleksibel mellom 61 og 67 år, med mulighet til å fortsette etter fylte 67 år med arbeidsgivers tillatelse.


Riksdagen vedtok i 1998 vesentlige endringer i det offentlige pensjonssystemet, på grunn av økte pensjonskostnader og høyere levealder. Viktige endringer er at opptjeningen skal skje gjennom hele det yrkesaktive liv og at utbetalingene skal justeres i forhold til utviklingen i svensk økonomi. På grunn av overgangen til det nye systemet er reglene noe forskjellige for ulike aldersgrupper.

Offentlig pensjon
Sveriges offentlige pensjonssystem er ytelsesbasert, med en egen garantipensjon for lavinntektsgrupper. Den samlede avgiften til Försäkringskassan er 18,5 % av pensjonsgivende inntekt. Innbetaling er fordelt omtrent 50/50 på arbeidsgiver og arbeidstaker. Systemet består av tre hoveddeler: Inntektspensjon, premiepensjon og garantipensjon.
Inntektspensjonen er et inntektsbasert system der det innbetales 16% av pensjonsgrunnlaget årlig. Utbetalt inntektspensjon beregnes ut fra denne pensjonsbeholdningen, og påvirkes i tillegg av den enkeltes pensjonsalder, forventet levealder for alderskohorten og utviklingen i landets økonomi. Pensjonsutbetalingene finansieres løpende (pay-as-you-go).
De resterende 2,5 % av pensjonsgrunnlaget investeres i fond, og omtales som premiepensjonsordningen. Hver arbeidstaker har en egen premiepensjonskonto, og kan velge hvilke fond premien skal plasseres i. Det er etablert defaultløsning for de som ikke ønsker å velge fond selv. Utbetalt årlig premiepensjon beregnes ut fra samlet sparekapital, avkastningen i pensjonsfondene, og forventet gjennomsnittlig levealder som pensjonist.
Garantipensjon er en ordning for dem som har hatt lav eller ingen arbeidsinntekt, og er fullfinansiert av staten gjennom skatter og avgifter. Garantipensjon utbetales tidligst fra fylte 65 år. Full garantipensjon er i 2008 87330 SEK for enslige og 79420 for gifte. Garantipensjonen avkortes mot annen offentlig pensjon, men påvirkes ikke av pensjonsutbetaling fra tjenestepensjonsordninger eller private ordninger. Kravet til full garantipensjon er at en må ha vært bosatt i Sverige i 40 år.
Det nye systemet beskrevet over gjelder for personer født etter 1954. For personer født før 1937 heter det inntektsbaserte systemet tilleggspensjon i stedet for inntekts- og premiepensjon. Dette systemet bygger på opptjente pensjonspoeng og erstatter ATP og folkepensjon i det gamle systemet. Personer født mellom 1938 og 1954 har en kombinasjon av tilleggspensjon og inntektspensjon.
Tjenestepensjon
I Sverige er tjenestepensjonsordningene basert på obligatoriske tariffbestemte ordninger, som forhandles på nasjonalt nivå i ulike sektorer, og er i hovedsak innskuddsbaserte, også i offentlig sektor. Det er Mer enn 90 % av den svenske arbeidsstyrken er dekket av tjenestepensjonsordninger.
Innskuddsprosenten varierer mellom 2 % og 5 %. Tjenestepensjonen utgjør vanligvis en ekstrainntekt på 10-15 % av en persons samlede pensjon. Utbetalingene av pensjonsytelsene er enten livslange eller opphørende, vanligvis fem år, og er nedfelt i den enkelte pensjonsordning.
Avtalene kan også inneholde sykeforsikring og etterlattepensjon. Pensjonsalderen er 65 år, men det er mulig å ta ut tidligpensjon fra fylte 55 år.

Private pensjonsavtaler
Private pensjonsordninger har blitt mer vanlig de siste 10 årene. Omtrent 40 % av arbeidsstyrken har tegnet private pensjonsavtaler. Disse utgjør ca. 5 % av de totale pensjonsutgiftene, og gjennomsnittlig innbetaling er rundt 2,3 % av bruttolønn.
Linker