Finland
Alle arbeidstakere opptjener arbeidspensjon. Folkepensjon utbetales til personer som ikke har vært yrkesaktive eller kun har opptjent en liten arbeidspensjon. Den siste store pensjonsreformen ble gjennomført i 2005, og påvirket særlig arbeidspensjonen. Målet var blant annet å øke den effektive pensjonsalderen.
Folkepensjon
Den bosettingsbaserte folkepensjonen skal sikre en minimumsinntekt for alle pensjonister. Folkepensjonen er skattefinansiert og utbetales av FPA (Folkepensionsanstalten). Utbetalingen varierer noe mellom ulike regioner. Høyeste folkepensjon var i 2004 € 496.38 pr. måned, noe som tilsvarer ca. 1/5 av gjennomsnittsinntekt. Folkepensjonen reduseres om en har inntekt fra andre pensjonsordninger, og bortfaller dersom annen pensjonsutbetaling overstiger inntektsgrensen på € 1 016.96 pr. måned. Folkepensjon krever minst 3 års opphold i Finland, og full pensjon gis etter 40 års opphold. Pensjonsalderen for folkepensjon er 65 år. Andelen som kun får folkepensjon er synkende, og var i 2004 kun 8 prosent. Ytterligere 52 prosent fikk en viss utbetaling i form av folkepensjon, som et tillegg til arbeidspensjonen.
Arbeidspensjon og tjenestepensjon
Arbeidspensjon er en lovfestet pensjonsordning, men prinsippene er i stor grad utarbeidet gjennom forhandlinger mellom partene i arbeidslivet. Arbeidsgiver tegner en pensjonsforsikring i et pensjonsforsikringsselskap, en pensjonskasse eller en pensjonsstiftelse. Avgiften til arbeidspensjon er 1,5 % av pensjonsgrunnlaget for aldersgruppen 18-52 år, 1.9 % fra 53 til 62 år, og 4,5 % i alderen 62-67 år. Både arbeidsgiver og arbeidstaker betaler pensjonsavgift, men arbeidsgiveren trekker arbeidstakerens avgift før lønning og betaler den sammen med arbeidsgiveravgiften. Ulike yrkesgrupper er forsikret etter ulike pensjonslover, men forskjellene mellom ordningene er små. Pensjonsalderen for arbeidspensjonssystemet er fleksibel mellom 63 og 68 år. Fra 2005 blir arbeidspensjonen kalkulert ut fra gjennomsnittslønn over alle yrkesaktive år. Pensjonene justeres etter generell lønns- og prisvekst. Fra 2010 skal arbeidspensjon også justeres etter forventet levealder, noe som forventes å redusere utbetalingene til 88,6 % av dagens nivå innen 2040.
Ettersom arbeidspensjon dekker alle arbeidstakere og ikke har noen begrensning for størrelsen på pensjonsbidraget, er dekningsgraden for frivillig tjenestepensjon beskjeden. I 2002 var omtrent 5 % dekket av slike ordninger, og utbetalingene utgjorde ca. 3.3 % av totale pensjonsutbetalinger. Tjenestepensjonene er stort sett frivillige ordninger satt opp av den enkelte arbeidsgiver, og sektorbaserte ordninger etter avtaler mellom partene i arbeidslivet er sjeldne.
Privat pensjonssparing
Også private ordninger er forholdsvis lite utbredt. I 2003 hadde omtrent 12 prosent av befolkningen mellom 15 og 64 år private pensjonsavtaler, og disse stod for 1,3 % av totale pensjonsutbetalinger.Det lovfestede pensjonssystemet i Finland består av en grunnpensjon (folkepensjon) og en inntektsbasert tilleggspensjon (arbeidspensjon).
Nyttige lenker om Finlands pensjonssystem
- Folkpensionsanstalten (på svensk)
- Arbetspension.fi(på svensk)
- Nordsoc Finland
Videre litteratur:
- Pensions at a glance – public policies across OECD countries, 2007OECD (2007). se s. 118-121