Artikler som begynner med H
Høring om tjenestepensjon og AFP
23 november 2009-
Avtalen fra tariffoppgjøret i offentlig sektor i 2009 innebærer blant annet at dagens regler for tjenestepensjon og AFP videreføres. Dette skal tilpasses ny folketrygd fra 2011 med hensyn til blant annet levealdersjustering og ny regulering av offentlig tjenestepensjon. Arbeids- og Inkluderingsdepartementet har nå sendt forslag til nødvendige endringer i regelverket på høring.
Hvem har ikke AFP?
09 november 2009-
Kristine Nergaard har på oppdrag fra Akademikerne sett på hva som kjennetegner arbeidstakere uten AFP. Drøftingen er avgrenset til områdene i privat sektor som dekkes av fellesordningen for AFP (LO-NHO ordningen).
Historisk godt for minstepensjonister og unge uføre
30 mai 2008-
Resultatet av trygdedrøftingene medfører at minstepensjonen til enslige pensjonister skal økes med 13,75 prosent. Minstepensjonene trappes videre opp til 2 G fra 2010. Tilleggspensjonen til unge uføre trappes også opp.
Hvordan vil pensjonsreformen påvirke pensjoneringsatferden?
14 april 2008-
I den første av to delrapporter om fleksibel pensjonsalder og andre økonomiske insentiv i pensjonsreformen presenterer NAV resultater fra to ulike spørreundersøkelser. Den ene var rettet mot sysselsatte i alderen 45 - 70 år, mens den andre var rettet mot AFP - pensjonister. I undersøkelsene er det blant annet sett på hvordan folk vil la seg påvirke av de økonomiske insentivene som er lagt inn i det nye pensjonssystemet som trer i kraft i 2010. Undersøkelsene viser at over halvparten av AFP-pensjonistene og minst like mange arbeidstakere vil kombinere arbeid og pensjon når det innføres gunstigere og mer fleksible ordninger for dette.
Helene Berg (Econ)
mandag, 04 juni 2007- Årsaker til økning i uførepensjonering
- Last ned foredrag
Hvordan få uførepensjonister tilbake i arbeid?
03 mai 2007-
I en ny rapport stiller Fafo-forsker Rolf K. Andersen spørsmål om hvordan uførepensjonister vurderer sine muligheter for å komme tilbake i arbeid. Hvor mange ønsker tilknytning til arbeidslivet, hvilke muligheter tror de at de har, og hvilke hindringer er til stede i arbeidsmarkedet og trygdesystemet, eller hos den enkelte?
Hvem taper på den nye AFP-ordningen?
30 april 2007-
Utformingen av nytt tidligpensjonssystem og ny AFP-ordning er ett av de vanskeligste temaene i arbeidet med ny pensjonsreform. Det er derfor ikke overraskende at det er uenighet om hva ordningen vil innebÊre for arbeidstakere flest, og i sÊrdeleshet for sliterne, som AFP-ordningen opprinnelig var ment for. Deler av fagbevegelsen og enkelte forskere hevder at arbeidstakerne vil tape betydelig om de heretter velger å pensjonere seg som 62-åringer, mens regjeringen påstår at de vil få minst like mye i pensjon som med dagens AFP-ordning. Hvem har rett, spør forsker i Fafo, Tove Midtsundstad.